От Консултативния съвет по възстановяване дейността на КТБ искат смяна на УС на БНБ

Снимка: БГНЕС

Експерти от Консултативния съвет по възстановяване дейността на Корпоративна търговска банка обвиниха ръководството на БНБ в престъпно бездействие и зависимост от определени фактори и лица, и настояха за смяна на Управителния съвет на Централния трезор. 

Над 500 000 са потърпевшите от кризата в КТБ, а 8% от финансите в банковата система не работят, стана ясно по време на експертната среща в Българската стопанска камара, с участието и на националният омбудсман Константин Пенчев. Според експертите, ситуацията налага и свикването на Съвета за финансова стабилност.

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев призова за смяна на ръководството на БНБ.

Десетки хиляди засегнати компании, стотици хиляди засегнати работници и служители и десетки потърпевши общини и болници. Това е равносметката от кризата в КТБ. Причината за това е, ако трябва да посочим  един виновник в момента, БНБ и си струва да се изследва дали няма престъпно бездействие от управителя на БНБ и от Управителния съвет.

БНБ не действа. Очевидно БНБ е зависима не от съвестта на нейното управление, не от икономическата логика, не от обществените потребности, от някакви други факти, не от законите, а от някой друг.

Експертите настояха за свикването на съвета за финансова стабилност, който да упражни натиск върху БНБ да действа и поставиха въпроса.

Ние може да се досещаме, че върви някаква обезценка на активите, променя се балансовото число, променя се финансовият резултат на банката, всичко това се случва при положение, че БНБ е сложила катинара на тази банка, защото се случва. попита председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев и предупреди:

Без поражения, без загуба на част от парите на вложителите, няма как да се излезе. Никой да не си мисли, че обществото е длъжно да плаща за такива неща, но въпроса е колко са тези загуби и могат ли те да бъдат мимизирани, може ли да помогнем на едни българи, изпаднали в беда, просто като съпричастни други българи. Рецепта да съществува едно общество преди всичко е солидарност и съпричастност, да спазват законите. И ваша, и наша грижа е да поискаме отговор от тези, които очевидно пренабрегват законите, очевидно не изпълняват задълженията си да поискаме отговор защо го правят, в чия полза го правят точно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!