Туристическият бранш излезе на протест, блокираха пътя Слънчев бряг – Ахелой

| обновено на 17.09.14 в 15:52
Снимка: Wikipedia

Около 200 представители на туристическия бранш се събраха на протест. Те настояват държавната и местната власт да обърнат внимание на нерешените с години проблеми в туризма. Създаване на министерство на туризма, обособяване на националните курорти в самостоятелни административни единици – са основните искания на протестиращите.

Със скандирания "Искаме държава", "Искаме пътища и силна полиция" хотелиери, туроператори, представители на транспортни и кетъринг фирми, както и техни служители, блокираха за 15 минути най-натоварената отсечка от пътя Бургас – Слънчев бряг – на изхода на Ахелой. Въпреки че Агенция "Пътна инфраструктура" е забранила затварянето на пътя, полицаите не попречиха на протеста.

„Стига вече безхаберие и беззаконие в туризма“, „Не пречете на туризма изградете 4-лентов път“ пишеше на част от плакатите, които издигнаха протестиращите. Създаване на министерство на туризма, обособавяне на националните курорти като самостоятелни административни единици и отделно звено туристическа  полиция са основните искания на бранша, обобщи хотелиерът Веселин Налбантов.

Исканията ни не са политически, исканията ни са чисто практични към всички към тези, които са кандидати за власт. И в тази връзка това е смешно, парадокс е, абсурдно е. От Централна Европа хората да идват за два часа, а за два часа от Поморие до Слънчев бряг да не могат да пристигнат.

Към протестиращите се присъединиха и жители на Ахелой, които настояват главният път за курортния комплекс Слънчев бряг да бъде изведен извън селището. Проект за изграждането на околовръстен път има, но той е замразен от 4-5 години.

Въпреки издадената забрана за затваряне на пътя от Агенция "Пътна инфраструктура", полицаите не попречиха на протеста. Заради блокадата само за 15 минути се образуваха километрични опашки от чакащи автомобили.

Протестът е организиран от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!