М. Ненков: Реформите в здравеопазването трябва да започнат с финансирането

Снимка: БГНЕС

Реформите в системата на здравеопазването трябва да започнат с финансирането, това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, който участва в обществена дискусия, организирана от Българската академия на науките.

Министър Мирослав Ненков е склонен чутото да бъде реализирано и определи предложенията като революционен подход в системата на здравеопазването:

Този, който ще ги прави, дори да не са всичките тези мерки, трябва да е много смел и трябва да бъде подкрепен от обществен, труден, но и политически консенсус.

Ненков се надява да има политическа воля за промяна в здравеопазването. Той не пожела да коментира въпроса дали ще остане министър, ако му предложат поста след изборите. Изрази обаче очакванията си за това какво трябва да се случи в системата след тях:

Надявам се политическите сили да стъпят на едно стъпало и да вървят заедно. Тук няма цветове, няма лични амбиции, да подкрепят следващия министър на здравеопазването. Дано да са достатъчно решителни и те, и министърът.

Според него по отношение на реформите трябва да се почне с финансирането:

Трябва да е първата стъпка, тя е бърза, лесна и ще даде веднага резултат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!