Седем партии влизат в следващия парламент, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг

Снимка: БГНЕС

Седем партии ще има в следващия парламент, показват прогнозните данни на Центъра за анализи и маркетинг. Първите шест са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, България без цензура и Патриотичният фронт, а "Атака" е с реални шансове. Така данните показват, че е възможен прецедент - две националистични формации да попаднат в бъдещото Народно събрание, след като прогнозният резултат за "Атака" е нараснал двойно за последните седмици.

Партия ГЕРБ е първа политическа сила с преднина пред БСП от над 14 процента, сочат данните. За ДПС биха гласували 14 процента, за Реформаторския блок - малко над 7 процента, за ББЦ и Патриотичния фронт - малко над 5 процента. Истински пробив прави партия "Атака", подчерта в анализа си социологът Юли Павлов. 

Общо взето я бяхме отписали. Сега придобива реален шанс да мине бариерата. Тези 4,5 процента не й гарантират влизане в парламента, защото все пак има грешка от около плюс минус 1 процент, но тенденцията при "Атака" е възходяща, каза Павлов.

Според Юли Павлов не може да се прогнозира широка коалиция след вота, защото много коалиции, които математически са възможни, не са възможни политически и е абсолютно невъзможно управление без ГЕРБ. Данните показват още, че една трета от избирателите смятат да се възползват от преференциалния вот, като при симпатизантите на Реформаторския блок този процент е близо 50 на сто. 

Но това не е изненада. Ние видяхме, че при реформаторите това не е инструмент за избор на по-добрата личност, а е по-скоро партийна бухалка вътре в коалицията, обясни Павлов.

Голямата интрига при предстоящите избори в неделя остава представянето на малките партии, коментираха от Центъра за анализи и маркетинг. Изследването им е самофинансирано и е проведено в периода от 25-и до 30-и септември сред хиляда и десет пълнолетни граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!