Увеличава се броят на работниците, които се нуждаят от правна помощ, но нямат възможност да я плащат

Снимка: архив

Увеличава се броят на работниците, които се нуждаят от правна помощ, но нямат възможност да я плащат  - е изводът на юристи на КТ „Подкрепа“, които днес  консултираха безплатно граждани. 60 адвокати на синдиката са на разположение за правни съвети през цялата година.

Важно е хората да знаят правата си, казват от синдиката и използват днешният Международен ден да напомнят затова. Най-често напоследък се правят проблемите с работното време, обобщава конфедеративният секретар Емил Димитров:

Организацията на работното време. Сумираното изчисляване  на работното време кара хората да не знаят кога имат почивка, кога имат отпуска и кога имат възможност да видят семейството си. Нормите все повече и повече се повишават и това води до много трудови злополуки, защото хората в стремежа си да получат нормални доходи пренебрегват безопасните условия на труд, които са част от законодателството и от правата.

Попаднали в тази ситуация е добре хората да потърсят помощ, призова Димитров:

Експертите на КТ "Подкрепа" са на разположение в цялата страна. Имаме над 60 юриста, които са на разположение на хората, безплатно, разбира се.

Колкото по малко контрол има от страна на държавата, толкова повече са нарушенията, сочи синдикалният анализ. Законите ги има, но те не се спазват:

Колкото повече е трудно да си намериш работа, толкова повече  хората се свиват в себе си и се съгласяват да работят при всякакви условия и забравят, че имат права. Въпросът е, че по някога законите не важат за някои и когато е нужно, включително и пред работодатели и пред държавата, и в съда, да ги отстояваме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!