МС одобрява дарение от 1500 куб.м дърва за пострадалите от наводненията

Снимка: БГНЕС

На редовното си заседание правителството ще одобри дарение от 1500 кубически метра дърва за пострадалите от наводненията жители на общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново. Предстои кабинетът да определи и новата линия на бедност за страната. 

Предлага се линията на бедност през 2015-а година да се увеличи с 14% спрямо настоящата и да стане 286 лева. Линията на бедност се изчислява въз основа на данни от НСИ за бюджетите на домакинствата, с цел да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

С промени в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО ще се регламентира и въвеждането на електронния болничен лист от началото на следващата година. За осигурителите и самоосигуряващите се лица отпада задължението да проверяват дали предоставяните им болнични листове отговарят на нормативните изисквания. Това ще се прави по служебен път. На заседанието ще се обсъдят и проектите на две национални стратегии – за насърчаване и повишаване на грамотността и за развитие на професионалното образование и обучение. Целта на първата е грамотността да се изведе като национален приоритет. С втората стратегия се цели осигуряването на високо квалифицирани кадри за бизнеса, както и преодоляването на ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства, и създаване на условия за преквалификация и професионална реализация на възрастните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!