218 са уволнените от цялата държавна администрация при управлението на служебния кабинет

| обновено на 06.11.14 в 11:53
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер проф. Георги Близнашки каза по време на парламентарния контрол, че следващото правителство ще работи при много тежки икономически условия, за които са нужни болезнени реформи. Той даде и съвет към следващия премиер: Здрава да му е гърбина – това е, което мога да кажа. Много тежки са проблемите, тяхното решаване се отлага от дълго време. Реформите са крайно необходими, някои от тях ще бъдат изключително болезнени, за съжаление. Следващото правителство ще работи действително при изключително тежки условия. Трудни ще бъдат първите няколко месеца, след това са налице всички предпоставки страната да тръгне по възходяща линия на развитие. Ще има едно раздвижване на нашата икономика със сигурност, просто трябва да се издържи в началото. Мисля, че то се нуждае от подкрепата на всички. Затова и аз, като бивш вече министър-председател след няколко дни, ще давам своята подкрепа за дейността на бъдещото правителство в името на нашата обща кауза – да разчистим пътя към едно по-добро бъдеще.

От цялата държавна администрация, наброяваща няколко десетки хиляди, само 218 души са уволнени  по време на управлението на служебния кабинет, каза Близнашки по време на парламентарния контрол. По думите му, от тези 218 души около 20% са напуснали по собствено желание. Близнашки допълни, че смяната на 17 от 28-те областни управители е съобразена с резултатите от изборите за Европейски парламент.

На въпрос на Мая Манолова за "чистката на служебния кабинет" Близнашки отговори, че всичко на всичко са уволнени 218 души от десетки хиляди служители в държавната администрация, като около 20% са напуснали по собствено желание. Близнашки допълни, че смяната на 17 от 28-те областни управители е съобразена с резултатите от изборите за Европейски парламент. Въпросът е КОЙ. КОЙ стои зад тези уволнения, КОЙ предложи новите назначения, основно кадри на ГЕРБ, попита Манолова.

Никаква чистка не е направена, опонира Близнашки. Имайте здрави нерви, защото тепърва промените предстоят, който и да дойде на власт, ще направи много сериозни промени в администрацията. Без изключение, на мястото на освободените от длъжност, по преценка на преките ръководители, са назначени доказани професионалисти с предишен опит в същите административни структури, отговори служебният премиер и подчерта: Това се наложи, защото година преди това се извършваше мащабна чистка в държавната администрация от правителството на Пламен Орешарски.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че служебният кабинет се е възползвал от факта, че работи в отсъствието на парламентарен контрол. Защото отговорността за действията на служебния премиер е единствено на държавния глава. С тези действия вие дискредитирахте и президента Росен Плевнелиев. Не ми давайте пример само с областния управител на Хасково. Местан допълни, че разполага със списък от стотици хора, които са уволнени от служебното правителство, а на тяхно място са назначени кадри на една определена партия. Лидерът на ДПС заяви, че Георги Близнашки е бил най-слабият премиер в историята на България. Вие просто бяхте една маша зад претенциите ви на конституционалисти, извира фигурата на най-слабият служебен премиер и най-слабият премиер в историята на България, каза лидерът на ДПС.

По повод "Визия 2020", това беше необходим документ. В окончателния си вариант това е смислен и задълбочен документ, това дали ви харесва, е друг въпрос, но той послужи като основа за модернизация на българската армия. Служебното правителство с нищо не е превишило своите правомощия. България е пълноправен член на Северноатлантическия пакт. Нашата армия изостава по редица направления и са нужни решителни мерки в тази посока. От Народното събрание ще зависи дали ние ще имаме боеспособна съвременна армия и способна пред българската нация да изпълнява и съюзническите си задължения, каза още Близнашки. 

Дават ми се квалификации, странно звучащи, поставят се под съмнение академичните ми постижения, отхвърлям всички глупави обвинения. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки от парламентарната трибуна в отговор на питане на депутата от БСП лява България Валери ЖабляновБлизнашки е истински български професор. Тепърва Вие ще трябва да доказвате вашите претенции, защото нищо смислено досега не сте написали през живота си, репликира премиерът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!