Барак Обама обяви плана си за справяне с нелегалните имигранти в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама обяви своя план за справяне с нелегалните имигранти в Съединените щати. Той поясни, че предприема разрешените му от закона действия, след като Камарата на представителите не прие имиграционната реформа. Реформата обаче беше одобрена от Сената преди повече от 500 дни. Обама ще подпише директивите утре, по време на посещение на училище в Лас Вегас.

С указа си американският президент отлага депортацията на около пет милиона имигранти, които са били в страната повече от пет години и имат дете. Попадащите под новите мерки, които ще влязат в сила от пролетта, ще трябва да са с чисто криминално досие.

Това споразумение не се отнася за тези, които са дошли наскоро в тази страната. Не се отнася за някой, който може да пристигне в Америка нелегално за в бъдеще. Не дава гражданство или право за постоянно пребиваване, или възползване от същите права, които се възползват гражданите - само Конгресът може да гласува такава мярка. Всички сме на едно мнение - това не означава, че няма да ви депортираме.

В речта си Обама даде да се разбере, че депортирането на милиони не е реалистична цел, противоречи на ценностите на нацията. Той посочи, че приоритет за депортиране са престъпниците, а не на родителите на американски граждани. В плана още се предвиждат повече ресурси за опазване на границата и oлекотяване режима по получаване на виза за висококвалифицираните работници.

Преди обръщението републиканците заявиха, че действията на президента могат да противоречат на Конституцията. На тези твърдения той отговори, че стратегията му е логична стъпка и ги посъветва да прокарат какъвто и да е закон. Обама припомни, че не е единственият президент, който е издавал укази по тази тема. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!