Кюстендил е снимачна площадка на нов български филм

Ивайло Христов е режисьор и сценарист на "Каръци"
Снимка: Венета Павлова

От две-три седмици Кюстендил е снимачна площадка – тук се заснемат основните кадри от бъдещия игрален филм "Каръци". Режисьор и сценарист на лентата е Ивайло Христов. Актьорският екип е почти същият, както и в предишния му филм "Стъпки в пясъка". В главните роли са предимно млади хора, възпитаници на Христов, но и по-възрастни, един от които е Ненчо Илчев.

Според авторите филмът е с тийнейджърска проблематика, разказва за млади хора, които живеят в един суров свят. Героите се борят за оцеляването си, за любовта си и да съхранят ценностите, изградени и предадени им от предците.

Главният герой (ролята изпълнява Ованес Торосян) е в 12-и клас, живее с болната си от Алцхаймер баба, родителите му работят в Гърция, споделят за сюжета и фабулата на бъдещата продукция от снимачния екип. Включени са и 150 ученици от кюстендилските гимназии, които заработват по 30 лева на ден като статисти или за масовките. Учениците няма да вземат заработеното на снимачната площадка – парите ще получават родителите им, поясни директорът на Кюстендилския театър Чавдар Ненов, който координира като домакин техническата работа по заснемането на епизодите в различни точки и места из града. Снимките приключват на 6-и декември. 

Кюстендилци са горди, че след 35 години – след 1968-а година, когато в града е заснета лентата "Мъже в командировка" с незабравимия Нейчо Попов, отново са харесани за "декор" и атмосфера на филмова продукция. Впечатлени са и в близкото село Пиперков чифлик, където също заснели епизоди от бъдещата продукция. Каква по-добра реклама за града ни от тази, радват се кюстендилци. Някои обаче роптаят срещу заглавието – не било българско. Други го харесват – самите домакини се имат за каръци, Кюстендил не е проспериращ последните години, коментират из тукашните кафенета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!