В Бургас обезсилиха сделки с имоти за над половин милион лева

Сделки с недвижими имоти, надхвърлящи половин милион лева, са обявени за недействителни по искане на Националната агенция за приходите в Бургас. Данъчни ревизори са установили случаи, при които се продават или даряват имоти с цел избягване на данъчно облагане.

Ревизираните лица още в хода на контролните действия извършват сделки със свое имущество, така че да възпрепятстват възможността бъдещите задължения да бъдат събирани принудително чрез публична продажба на техни активи. Всяка четвърта ревизия от началото на годината е съпроводена с налагането на принудителни обезпечителни мерки. В други случаи пък при продажби собственици декларират пред нотариус, че нямат публични задължения, каза говорителят на Агенцията в Бургас Христо Узунов:
Съществува също законова възможност да се търси и наказателна отговорност за декларирането на неверни данни. НАП в Бургас своевременно предоставя на прокуратурата събраната информация за всеки един подобен случай. Нашата цел е да се противодейства ефективно на всеки опит за умишлено прехвърляне на имущество с цел неплащане на дължими данъци и осигуровки.
Вече има и окончателни съдебни решения за обявени недействителни сделки по отношение на държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!