Българо-румънска пътна карта за развитие на възобновяемите енергийни източници ще подпомага бизнеса от двете страни на границата

Снимка: Община Добрич

Българо-румънска пътна карта за развитие на възобновяемите енергийни източници в областите Добрич и Констанца ще подпомага бизнеса от двете страни на границата. Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Разработването на зеления проект ще започне с инвентаризация какво е изградено досега като мощности в българска и румънска Добруджа, какви мощности има спрени и какви все още не са в експроатация. В проучването на потенциала в двата региона ще бъдат включени характеристики на почвата, вятъра, слънцето, промените в местното законодателство. Според ръководителя на проекта Силвия Щумпф при проучванията ще се канят и местни инициативни групи, за да си отговорят заедно на въпроса:

Екосъобразно ли да е или да даде хляб на региона? Ние, примерно, можем да пишем, че има и потенциал за използване на биомасата и това да го включим и да тръгнем да търсим някаква реализация. Местните хора обаче какво мислят - не само целта бизнесът да е заинтересован и еколозите да са доволни. Ако го няма желанието на местно ниво, тези проекти ще останат на хартия.

Първите проучвания ще бъдат оповестени в края на януари идната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!