Кметът на Ню Йорк разкритикува протестите на полицаи срещу него

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио разкритикува полицаите, които му обърнаха гръб в знак на протест по време на речта му на погребение на двама офицери. На пресконференция в Ню Йорк де Блазио нарече действията им неуважителни спрямо семействата на загиналите униформени.

Това е първата публична официална реакция относно недоволството на някои представители на полицията, което продължава вече около две седмици. Кметът на Ню Йорк заклейми хилядите, които му обърнаха гръб на погребенията на Рафаел Рамос и Уенджиан Лу. Според Бил Де Блазио демонстрацията била обидна, както за семействата на загиналите, така и за града.


Те показаха неуважение към засегнатите семейства. Това е изводът. Те показаха неуважение към семействата, които загубиха обичани от тях хора. Не мога да разбера защо някой ще извърши подобно нещо в такава ситуация. То противоречи на това, което всички ние смятаме, че е правилното и благоприличното, когато пред теб има едно страдащо семейство,
каза той.

Изказването на кмета на Ню Йорк беше подкрепено и от комисаря на полицията Уилям Братън, който чрез своите коментари показа, че няма разединение между полицията и градските власти. Братън заяви, че бил много разочарован от офицерите, които не са уважили молбата му да не протестират по време на погребението на Уенджиан Лу в неделя.

Отношенията между Де Блазио и група полици се влошиха, след като той застана на страната на протестиращите срещу полицейското насилие спрямо чернокожи. Според някои с тази си подкрепа кметът е окуражил нападения спрямо служители на реда.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!