Параметрите на пенсионната реформа обсъждат вицепремиерът Калфин и социалните партньори

Снимка: БГНЕС

Параметрите на пенсионната реформа обсъждат вицепремиерът Ивайло Калфин и социалните партньори. Предстоят разговори и с представители на бизнеса, синдикатите и политическите сили.

Очакванията са до март да бъде постигнат консенсус по предложенията за промени в пенсионната система.

Срещите ще са ежеседмични. От преговорите в този широк формат ще стане ясно, как ще нараства възрастта за пенсиониране при трите категории труд, какви ще бъдат осигурителните вноски, как ще се ограничава растящият брой инвалидни пенсии. Решение ще се търси и за възможността хората да преместват вноските си за втора пенсия от частните фондове към общественото осигуряване или Сребърния гаранционен фонд, както и връщането им обратно в капиталовата схема, ако хората пожелаят.

Министър Калфин постави вече крайната цел на реформата - размер на пенсията от двата стълба, която да е поне 70 процента от дохода преди пенсиониране. В момента пенсията, плащана от НОИ, замества осигурителния доход 57 процента.

От Комисията за финансов надзор прогнозират, че след седем години в частните пенсионни фондове ще се натрупат между 20 и 25 милиарда лева. Универсалните пенсионни фондове ще започнат да плащат редовни пенсии през 2023-та година на родените след 31-ви декември 1959-а година, които задължително се осигуряват в тях в момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!