МТСП предлага за обсъждане наредба за държавните парични награди за особени заслуги

Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува за обсъждане проект на наредба, по която ще се дават държавните парични награди за особени заслуги. Законът за държавните награди е от 2013-а година, но до момента не работи заради липсата на наредба.

С приемането на закона през 2013-а година са отменени основанията за изплащаните дотогава пенсии за особени заслуги. Сега, с приемането на подзаконовия нормативен акт, държавата отново ще може да изплаща наградите за особени заслуги и проявена изключителна гражданска доблест в четири области - за особени заслуги в обществения живот, за укрепване и развитие на гражданското общество в защита на човешките права, утвърждаване на свободата.

Парични награди ще получават и хора, участвали в борба с бедствия и аварии, активисти, допринесли за опазване на околната среда.

Държавните награди могат да бъдат пожизнени, периодични или еднократни. За тази година е решено максималният размер на еднократната да е 5000 лева, а на периодичната и пожизнената - до 700 лева.

Всяка година с приемането на държавния бюджет ще се определя и размерът, а изплащането ще е за сметка на бюджетите на министерствата, чиито министри предлагат да бъде наградено конкретен човек.

Специални комисии към различните ведомства, назначени от съответния министър, ще преценяват правото за отпускане на държавните парични награди. До 2-ри февруари ще тече общественото обсъждане на подзаконовия нормативен акт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!