Румяна Бъчварова: Към момента няма политически различия между коалиционните партньори

Снимка: БГНЕС

Към момента няма политически различия между коалиционните партньори - това заяви вицепремиерът, отговорен за коалиционната политика в правителството Румяна Бъчварова. Програмата за управление и механизъм за координация на политическите назначения обсъди на първото си заседание Съветът за развитие. Това е форматът, в който правителството и подкрепящите го партии ще дискутират спорове и ще правят предложения за политики.

Програмата за управление, гласувана от правителството в сряда, получи „зелена светлина“ от партиите от коалицията, както и от тези, които подкрепят кабинета. По предложение на екипа на вицепремиера Меглена Кунева се добавят и действия по плана „Юнкер“, информира Румяна Бъчварова и категорично отрече в този документ да има цел да се следи медийната концентрация. Тя призна, че в много ранен етап в подготовката на документа е имало такъв текст, който отпаднал.

Не знам как са се появили на страниците на някои печатни издания. Не искам да го тълкувам като провокация към правителството и екипа, който прави програмата, а по-скоро като недостатъчно добра работа по проверката на източниците на информация.

Впоследствие текстът за регулация на медиите отпада от програмата, защото КРС следи темата, а лично Бъчварова смята:

Медиите трябва да останат абсолютно независими. Държавата няма никакво основание да се намесва в тяхното развитие или функциониране.

Съветът за развитие ще изготви модел за координация на политическите назначения. Става въпрос за шефовете на агенции, комисии, както и териториални структури. Целта е да се предлагат най-добрите кандидатури, уточни Бъчварова.

Беше одобрено внасянето на промени, които да направят конкурсното начало задължително при назначаване на ръководствата на териториалните структури, нещо, което е изключително ново и, според нас, ще преодолее инерцията за преки партийни назначения и ще гарантира по-доброто качество на ръководния състав.

Темата "Южен поток" все пак остава в управленската програма не само защото все още няма официално уведомление за спирането на проекта.

По тази тема бяха основните дискусии и разговори при съставянето на правителството. Това е тема от програмната декларация. Докато нямаме официално решение  за спирането на този проект, няма основание да премахнем този текст от програмата.

Всеки от министрите с отговорности по програмата ще я представи публично пред медиите, както и приоритетите и действита, които са набелязани. Управленската програма ще може да се редактира и дописва с решение на Съвета за развитие, който ще заседава поне веднаж в месеца, а ако се налага - и по-често.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!