Отново обсъждат пенсионната реформа

| обновено на 27.01.15 в 12:21

Започна втората среща, на която се обсъжда дългосрочната пенсионна реформа. Предмет на днешната дискусия е прехвърлянето на пенсионни вноски от частните фондове в Националния осигурителен институт. Обсъжданията се провеждат по инициатива на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

След като в края на миналата година изненадващо от ГЕРБ решиха да дадат право на избор къде да постъпва вноската за втора пенсия – в частен фонд или в НОИ – и въпреки съпротивата на коалиционния си партньор (Реформаторския блок) успяха да узаконят това с промени в Кодекса за социалното осигуряване, днес на ход е нов вариант, изготвен от финансовото министерство. За да се преодолеят критиките, че прехвърлянето е еднократно, сега се предлага всяка година, ако човек пожелае, да може да мести парите от частен фонд към НОИ, а ако после реши, отново да ги върне в капиталовата схема. Но 5 години преди пенсионирането местенето на парите трябва да се преустанови. 

За да няма съмнение, че след като парите отидат в НОИ, те ще бъдат похарчени за изплащане на текущи пенсии, се предлага средствата да постъпват в Сребърния фонд, отново по индивидуална партида. До 2027 година средствата в този фонд няма да се използват за плащане на пенсии, пише в сегашното законодателство. 

И по друг текст, предизвикал недоволство, от ГЕРБ дават заден ход и предлагат да се върне принципът на служебно разпределение на лицата, започващи за първи път работа и неизбрали до 3 месеца частен фонд. Сега приетият, но недействащ  заради липсата на подзаконова уредба, текст гласи, че при липса на избор, парите трябва да отидат в НОИ. 

На срещата в социалното министерство, освен представители на парламентарните групи, бизнеса и синдикатите са поканени и представители на пенсионно-осигурителните дружества. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!