Съветът по пенсионна реформа иска промяна в начина на изчисляване на индивидуалния коефициент

| обновено на 27.01.15 в 19:01

В съвета по пенсионна реформа е постигнато съгласие, че трябва да се промени формулата, по която се изчислява индивидуалния коефициент. Така при пенсиониране ще се отчита точно приносът на всеки отделен човек. Експертите твърдят, че сега формулата за индивидуалния коефициент е благоприятна само за хора с възходяща кариера и с непрекъснато увеличаване на личния осигурителен доход, което е трудно постижимо в динамичната икономическа среда. След промяната във формулата, по-равномерно ще се отчете приносът за целия период на осигуряване, а не само този, от края на кариерата. Разходите на НОИ няма да се променят, а само ще се преразпределят.

Съветникът на социалния министър по пенсионните въпроси Николай Николов обясни, че единодушно е решено, при пенсиониране да се взема предвид средно-месечният осигурителен доход, а не годишния, както е в момента. Няма разчети дали това ще понижи, или повиши пенсиите, коментира Николай Николов.

Въпросът дали ще се намалят пенсиите, или ще бъдат по-високи, тук не стои. Целта на индивидуалния коефициент е точно да отрази приноса на човека.

Трите най-добре платени години преди 1997-а също остават част от формулата за изчисляване на пенсиите въпреки предходно намерение те да отпаднат.

Това не беше възприето, защото би имало единични случаи, отделни случаи, в които размерът на пенсията на човек ще бъде намалена.

Ако се възприеме друго предложение - максималният осигурителен доход да се обвъже с размера на минималната заплата при съотношение 10 към 1, през следващата година максималната пенсия би трябвало да е 1417 лева. Тогава, от 44 000 сега ощетени пенсионери, само 2 000 ще продължат да получават по-малко от полагащото им се.

Консенсус не е постигнат и по друго предложение. Освен да се пенсионират на еднаква възраст, мъжете и жените да имат и еднакъв осигурителен стаж. В момента се предвижда, стажът да нараства до 37 години за жени и 40 за мъже. Участници от експертната група коментираха пред "Хоризонт", че европейските препоръки са за изравняване само на възраст, но не и на стаж. За това и са скептици, че равният стаж ще бъде възприет като принцип.

Темата за прехвърлянето на средствата за втора пенсия от частните фондове към НОИ и обратно не е обсъждана заради отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов от страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!