Започва делото срещу шофьора на ТИР, предизвикал катастрофа с влак край Септември

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу Спас Германов, шофьорът на ТИР, който през май миналата година предизвика катастрофа с пътнически влак край град Септември. В следствие инцидента на 62-годишна жена почина, а друг пътник получи тежка черепна травма.

Германов, който също бе контузен при тежката катастрофа, но вече е възстановен, поиска от съда делото да се гледа по съкратената процедура. Той обаче не се съгласи с твърдението на съдията, че преди да пресече ЖП-прелеза е бил предупреден от пазача на едно от предприятията там, че влакът идва. Това накара съдебния състав да даде почивка още в началото да заседанието, за да се изясни как точно да се гледа делото.

В следствие на сблъсъка почина 62-годишната Маргарита Грозданова, а 37-годишен мъж от Пловдив в продължение на седмица се бори за живота си. Около 10-ина пътници получиха по-леки травми. Прокуратурата повдигна обвинение срещу шофьора за причиняване на смърт по непредпазливост и причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. Ако съдът реши отхвърли искането за съкратена процедура, ще започнат разпити на свидетели и ще бъдат назначени технически и съдебни експертизи. Случаят се квалифицира от обвинението като тежък, а максималната присъда е 10 години затвор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!