Работили при първа и втора категория труд, без партиди в пенсионните фондове, ще получават пенсиите си от НОИ

Работили при първа и втора категория труд, които нямат партиди в професионалните пенсионни фондове, ще получават пенсиите си от Националния осигурителен институт (НОИ). Това реши работната група по пенсионната реформа.

За хората със смесен стаж - натрупан отпреди 2000-та година и след това, има два варианта - една обща пенсия, която ще плаща НОИ, или две пенсии от НОИ и от фондовете. Въпросът остава спорен.

Според вицепремиера Ивайло Калфин на работещите първа и втора категория, на които им предстои да се пенсионират, трябва да се гарантира, първо, че пенсията, която ще бъде изчислена, ще се плаща и че ако парите от професионалните фондове, натрупани по личните партиди свършат, човекът няма да остане без доход, докато получи право на пенсия от НОИ по общите условия.

Професионалните фондове по закон трябва да плащат 8 години пенсия на работили при първа и 3 години пенсия на работили втора категория труд, но заради задържането на възрастта за пенсиониране сега периодът е по-дълъг и министърът предлага:

Тези 8 или 3 години да се изчисляват отзад напред, от възрастта, която е за трета категория да се свалят 8 години и да се свалят съответните 3 години.

Вицепремиерът Калфин изрази опасения, че заради нередовно внасяни вноски хората могат да бъдат ощетени с по-ниски пенсии, ако фондовете плащат. Даниела Петкова, представител на фондовете, има друго предложение: 

Въпросът е друг - дали е готова държавата да заложи принципите на капиталовото осигуряване, а това означава размерът на пенсиите да зависи от размера на натрупаната сума, а и пенсиите на хората, които са с нередовни вноски, да бъдат по-ниски от пенсиите на хората, които имат редовни. В професионалните фондове, за разлика от универсалните, относителният дял на хората с нередовни вноски е много по-малък и се отнася за конкретни предприятия само.

Въпросът с избора кога осигурените в професионалните схеми да могат да прехвърлят партиди от фондовете към НОИ, ако решат, също е обсъден. Калфин се обяви против идеята на финансовото министерство това да става многократно и застъпи искането на фондовете, преценката да се прави от човека, преди да дойде време да се пенсионира:

Местенето на едни средства от една система, която е капиталова, към солидарната система при всички случаи ще доведе до по-ниски такси. Колкото по често го прави, толкова по-голям риск има за пенсиониране.

Работодателските организации стоят зад искането на фондовете те да започнат да плащат пенсии, а синдикатите са на противоположното мнение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!