Седем сдружения са вписани до този момент в регистъра за саниране в Кюстендил

Седем сдружения са вписани до този момент в регистъра за саниране на жилищни сгради по проекта за енергийна ефективност в Кюстендил, съобщиха от Общината. Нито едно от сдруженията не е със 100% участие на собствениците и обитателите на жилища, става ясно от подадените заявления.

53 сгради в областния град отговарят на изискванията за саниране по националната програма, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

В Дупница те са 30, обявиха от общинската управа.

От регионалната камара на строителите казваха, че в региона има лицензирани 46 действащи строителни фирми, които ще могат да изпълнят поръчките за саниране в деветте общини. Според прогнозите в областта ще бъдат санирани към 100 жилищни блока.

Имаме достатъчно опит. Тази работа - санирането, не е трудоемка, нито е сложна. Едно средноголямо жилище ще излезе към 10-15 хиляди лева за саниране. За месец и половина санирахме училище с 4000-5000 кв. метра застроена площ. Ако има достатъчно средства, добра координация, воля от общините, съгласие и разбирателство между съседите в дадения блок, санирането ще стане, каза инж. Атанас Кирилов, общински съветник и собственик на кюстендилска строителна фирма.

Той проучил, че строените преди 40 години панелни блокове в района са с по 32 до 64 апартамента. Затова е добре ограничението за 36 жилища, за да се кандидатства за саниране в кооперация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!