Институтът "Образцов чифлик" в Русе създава предпочитани от винопроизводителите сортове грозде

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сортовете грозде "Велика" и "Сияна" са най-търсените в Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе, който е първата изпитателна станция в България. Това съобщи в днешния Ден на лозаря директорът на института доц. Галина Дякова и допълни, че разполагат с богат генофонд от 2 600 образци:

В института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе се създават много от сортовете, предпочитани от винопроизводителите в цялата страна. Днес научните работници зарязаха ритуално лозята заедно със заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и заместник-областния управител на Станимир Станчев. 

Последните два сорта, регистрирани в института през 2012-а година, са "Зорница" и "Тангра", те са безсеменни и едри. Със сортове на института има засадени лозови масиви в цялата страна, както и в Мароко, където гроздето се проявава още по-добре, тъй като там е по-дълга вегетацията и зърната стават почти два пъти по-големи отколкото в България. 

През тази година Институтът "Образцов чифлик" ще отбележи тържествено 150 години от началото на опитното дело в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!