Обсъжда се 10-процентен данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Снимка: БГНЕС

Предложението на бизнеса с 10 процента данък да се облагат и пенсиите на работещите пенсионери не се отхвърля категорично. Дискусията по темата ще продължи, допълнително ще се обсъди и настояването на КНСБ хората сами да решават дали при пенсиониране да посочват трите най-добре платени години стаж преди 1997-ма година. Още за обсъжданите варианти на днешната дискусия в групата по пенсионната реформа към вицепремиера Ивайло Калфин: 

Дискусията дали пенсиите на работещи пенсионери да се облагат с данък е била оживена и ще продължи въпреки аргумента, че голяма част от пенсионерите получават твърде ниски пенсии и че работят, за да допълнят дохода си, който би намалял отново. Става въпрос и за доходи по граждански договори след пенсиониране. Съветникът на вицепремиера Калфин по пенсионните въпроси Николай Николов обобщи.

Само в още три страни в ЕС пенсиите безусловно не се облагат с данък. Това са Литва, Словения и Унгария.

Не се отхвърли и предложението на КНСБ, ако хората желаят да не посочват трите най-добре платени години и стаж, натрупани преди 1997-а година, когато се пенсионират.

Малко над 33 процента от хората ще спечелят от това, техният коефициент ще бъде по-висок, което е между пет и шест милиона годишно за повишаването на разходите за тези пенсии, обясни Николов.

Допълнителна дискусия ще има и по новото предложение вноската за втора пенсия да не се повиши с още два процента от 2017-а.

Тя ще бъде не за сметка на намаляване на вноската на НОИ, както сега се прави, а за сметка на създаването на допълнителна тежест върху работодатели и осигурените лица.

Отхвърлено е и друго настояване на бизнеса, тежестта между работодател и работник да се дели поравно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!