КНСБ отбелязва 25 години, искат нови синдикални правила

Снимка: БГНЕС
Конфедерацията на независимите синдикати в България отбелязва 25 години от своето създаване. В рамките на анализа за периода президентът Пламен Димитров поиска ново законодателство, което да гарантира безусловните права на стачка, на колективно договаряне и синдикално сдружаване.

25-ият рожден ден на КНСБ съвпада с днешния Международен ден в защита правото на стачка на работниците по света. Затова от синдиката поискаха нов регламент, който да уреди това право у нас. То е дадено по принцип от Конституцията, но сега стачка може да се прави само срещу действия на бизнеса, но не и такива, наложени от държавата и законодателя, обясни президентът Пламен Димитров:

Аз срещу моя работодател нямам проблеми, имам проблем със законодателя, когато трябва да защитавам конституционните права. Как да го упражня това право като законът не ми позволява? Що така? Французи, италианци, германци, всички други могат да стачкуват, когато са накърнени техните икономически и социални интереси и го правят.


Синдикатът настоява и за криминализиране на действия, които препятстват правото на синдикалното сдружаване.

Пламен Димитров категорично отхвърли идеята на бизнеса пенсиите на работещите пенсионери да започнат да се облагат с данък:

Едва ли сега е времето да прилагаме модели, които наистина работят в някои от западните държав, предвид ниските доходи и пенсии като размери. Според мен този дебат е доста преждевременен. Аз не мисля, че в момента сме готови за такъв дебат, камо ли да въвеждаме някакви ставки конкретни.

КНСБ приема по принцип предложението на държавата за плавно повишаване на осигуровките за пенсия.

По отношение на вноските, няма алтернатива, другият въпрос е в какво време, в кой момент точно в зависимост от цикъла на икономиката, колко могат да си позволят хората, бизнесът. Но да говорим, че това било вредно и грешно като посока просто е смешно. Междувпрочем това е единственият начин, заедно със събираемостта и увеличението на вноските и данъците да стабилизираме напълно системата и да я направим устойчива, заяви Пламен Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!