Въвеждането на фондове с различен рисков профил обсъдиха депутатите от бюджетната комисия

Снимка: Капитал

Поетапното намаляване на таксите на пенсионните фондове и въвеждането на фондове с различен рисков профил обсъдиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, представители на Комисията за финансов надзор и на пенсионните дружества. След като през 2011-а г. законопроектът, с който таксите за обслужване на партидите за втора пенсия не беше приет, от регулаторната комисия отново настояха в рамките на три години дружествата да събират до 40% по-малко за обслужването на клиентите си. Също така те ще трябва да отделят и ресурс, който да постъпва в гаранционен фонд.

Въвеждането на т.нар. "мултифондове" отново бе предложено от Комисията за финансов надзор. Според ресорния зам.-председател Ангел Джалъзов хората, които изберат да насочат задължителната вноска за втора пенсия към частните фондове, трябва да имат две възможности - или в консервативен фонд, при който доходността е минимална, но гарантиранана в най-голяма степен, или фонд със среден риск, който може да прави такива инвестиции, които и в момента правят пенсионните дружества. В третия стълб, където вноските се правят доброволно, също ще съществуват консерванитен и среднорисков фонд, но ще могат и да се правят агресивни инвестиции. Къде да отидем и в двата варианта ще се преценява след въпросник.

Представителите на пенсионното дружество са длъжни да преценят степента на допустимия за конкретното лице инвестиционен риск. Ангажиментът е техен, така че те трябва да бъдат максимално добросъвестни в изпълнение на това тяхно задължение, обясни Джалъзов.

Шест години преди пенсиониране в универсален фонд и четири години в професионален вноските задължително да бъдат прехвърляни към консервативната схема, предлагат още от финансовия регулатор. Според Менда Стоянова от ГЕРБ заедно с възможността парите за втора пенсия да отиват в държавното осигуряване, така ще се даде наистина максимална гама от възможности.

Това наистина би довело до повишаване на доверието и може би би мотивирало повече хора да изберат двустълбовия модел, а не непременно да бъдат в НОИ, каза Стоянова.

Пенсионните фондове поискаха по-голяма яснота за управлението на втория стълб при евентуалното въвеждане на мултифондовете, но заявиха, че категорично ги подкрепят. Също така те не опонираха и на намаляването на таксите.

По този начин текстът не предвижда възможност за разнообразие на таксите към видовете клиенти, примерно, по-дългогодишни, които са редовни с осигурителни вноски към осигурителната система, от което има полза и солидарната система, което да е в рамките на това число, което е предложено от КФН, заяви Даниела Петкова от един от частните фондове.

Според управляващите обаче подобно разграничение ще накара фондовете да привличат само платежоспособни клиенти, което ще постави в неравностойно положение хората с по-ниски доходи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!