Атина очаква постигане на компромис за финансовата помощ

Гръцкото правителство изразява умерен оптимизъм, че днес на заседание на Еврогрупата Гърция ще получи разрешение за продължаване на спасителните кредити. В Атина очакват постигане на компромис между двете страни, за да не фалира Гърция в следващите месеци.

Финансовият екип на Берлин първоначално отказа да обсъжда предложението на Гърция за удължаване на спасителната програма с още шест месеца. Премиерът Ципрас проведе телефонен разговор с германския канцлер Меркел, определен от правителството като "позитивен диалог", който дава надежда на Атина, че днес ще се достигне до споразумение.

"Умерен оптимизъм" се излъчва от коментарите и очакванията на гръцката страна. Говорителят на правителството Сакеларидис заяви също надеждите на Атина, че предложената програма ще получи единодушно одобрение от финансовите министри:

Правителството декларира пред гърците, че водено от решителност и отговорност, прави всичко възможно да постигне с европейските партньори взаимноизгодно решение. За да се постигне това, ние сме готови да продължим диалога и да намерим допирни точки с кредиторите.

Управителят на Националната банка на Гърция увери отново вложителите, че нямат основания да се притесняват за влоговете си в гръцки банки.

Гръцкото правителство публикува пълния текст на искането за продължаване на финансовата помощ към Атина, за да избегне обвиненията и коментарите в някои медии, че кабинетът на Ципрас реално продължава политиката на предишните правителства. Документът, изпратен в Брюксел, ангажира Атина с мащабни реформи, но включва и програма за повишаване на социалната справедливост.

Днес гръцкият парламент обсъжда и промени в закона, насочени към борба с корупцията и укриването на данъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!