Експерти от ЕК проверяват как изпълняваме препоръките по "Европа 2020" в социалния сектор

Експерти от Европейската комисия проверяват как България изпълнява препоръките в социалния сектор по стратегията "Европа 2020". На среща с делегацията вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин е докладвал предприетите мерки по пенсионната реформа, справянето с бедността и повишаване на заетостта.

По европрепоръката България да предприеме действия по дългосрочна пенсионна реформа, която да увеличи възрастта за пенсиониране, да я обвърже с механизъм, който отчита продължителността на живота, и да изравни възрастта между мъже и жени, министър Калфин и екипът му са представили в детайли дискусиите в групата по пенсионната реформа.

До края на март министерството ще внесе в НС цялостен пакет от мерки, които да се обсъдят и приемат.

По отношение на справяне с бедността, националната цел  до 2020 г. е намаляване броя на бедните с 260 000 души. Още тази година за целта  в бюджета на министерството са отпуснати 12  милиона лева повече по Закона за семейните помощи за деца. С други 16 милиона се финансира Програмата за закрила на децата. 190 милиона лева се заделят за социалните услуги, финансирани от бюджета. Отчетен е и ръстът на минималната заплата. От първи юли тя ще достигне 380 лева. Очаква се така да се повиши покупателната способност на най-нискодоходните групи работещи. Национална цел  по програмата "2020" е намаляването равнището на безработицата сред младежите до седем процента, постигане на заетост при възрастните работници с 53 на сто.

Национална цел четири е дял на преждевременно напусналите образователна система до 11 процента и дял на 30-34 годишните със завършено средно образование - 36 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!