Обсъждат предложения на КФН за законови промени, свързани с пенсионните фондове

Снимка: Капитал
Предложения за законови промени, изготвени от Комисията за финансов надзор (КФН) и свързани с пенсионните фондове, ще обсъжда работната група по пенсионната реформа към вицепремиера Ивайло Калфин. Намаляването на размера на таксите, създаването на схеми с различен инвестиционен риск и гаранционен фонд, това са част от предложенията на надзорния орган.

Намаляване на таксите, събирани от пенсионноосигурителните дружества, предлага надзорният орган. Това ще става поетапно, с крайна цел да се събират поне 40 процента по-малко пари от вложителите под формата на такса управление и такса инвестиции.

Обособяването на така наречените "мултифондове", също е предложение на Комисията за финансов надзор. Идеята е да се оформят различни по риск инвестиционни портфейли. Консервативната схема ще носи ниска, но гарантирана печалба, а по-агресивната схема ще е с по-висок риск, но и с по-висока доходност. Преценката кой от двата варианта да избере човек ще се прави след попълване на въпросник. Но за да има гаранция, че при срив на капиталовите пазари стойността на личната партида няма да пострада, КФН предлага парите задължително да се прехвърлят в по-нискорисковата схема шест години преди пенсиониране за осигурените в универсалните фондове и четири години, преди да се пенсионират категорийните работници, които се осигуряват в професионалните фондове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!