МБАЛ Ловеч с над 3 милиона лева дългове. Общинският съвет обсъжда начини за оздравяването й

Снимка: БГНЕС

В Общинския съвет в Ловеч ще бъде обсъдено тежкото финансово състояние на болницата в града. На днешното заседание съветниците ще се запознаят с доклада на прокуриста на лечебното заведение. Според кмета на Ловеч Минчо Казанджиев държавата, която е мажоритарен собственик на болницата, трябва да покрие задълженията на лечебното заведение и ако не може да се грижи за него, да го предостави изцяло на общината.

Ловешката болница има натрупани задължения от над 3 милиона лева към доставчиците на газ, ток, вода, храна, консумативи и медикаменти.
Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев съобщи, че се надява на предстоящото обсъждане на финансовото състояние на болницата проблемите да не се политизират и да се търси незабавно решение:
Тази болница е наша болница. Ние ловчанлии нямаме друга. Останалите общини от областта нямат никакъв интерес към нея.
Според Казанджиев първо трябва да се види какво е реалното състояние на болницата и какви са причините за натрупаните задължения:
Ако държавата не може да се справи с този проблем да ни даде болницата на нас, но, след като изчисти всички нейни задължения, защото решаването на този проблем е бил основна задача на мажоритарния собственик и той носи отговорност, каза той.
Кметът допълни, че Общинският съвет трябва да реши дали като акционер община Ловеч ще иска свикване на извънредно общо събрание, на което де се избере нов съвет на директорите и да се изясни кой е виновен за тежкото финансово състояние на болницата.
Казанджиев вече е водил разговори с министъра на здравеопазването болницата да се освободи от излишните имоти, които притежава, както и да се изясни собствеността на реалните части от лечебното заведение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!