Христо Иванов подкрепи създаване на общо звено за разследване между прокуратурата, МВР и ДАНС

Министърът на правосъдието Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Правителството подкрепя идеята на главния прокурор за създаване на общо звено между прокуратурата, МВР и ДАНС за разследване на корупцията по високите етажи на властта, както и отделно общо звено за противодействие. Това съобщи правосъдният министър Христо Иванов след заседанието на МС.

Следва да се направи като звено, координирано по Закона за съдебната власт, между Главна прокуратура, МВР и ДАНС, така че топката е в тяхното поле, те да изградят, да предложат необходимата рамка, която няма да изиска промени в законодателството и да организират работата. Имаме време до късната есен, когато ще се пише новият доклад, да видим докъде е стигнало.

Иванов категорично отрече написаното във вестникарска публикация за намерение на държавата да осъди и вкара в затвора 30 висши чиновници в отговор на критиките от Брюксел:

Това са 30 души, но нали разбирате, че това е абсурдно като запис. Нямам обяснение откъде се появява в медиите! Абсурдно е това и го няма като такова!

Възприема се и препоръка от последния мониторингов доклад за единно звено за превенция на корупцията по високите етажи на властта. То все още е само идея без конкретни предложения как точно ще се случи, допълни Иванов:

Инструментите са два, основно превенция на конфликт на интереси и внимателно изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта. В момента тези правомощия са разпределени между КПУКИ, Сметна палата, НАП и кой ли още, но институционалните решения, кой ще бъде закрит, кой ще бъде съединен с друг предстои да се вземат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!