Висшият съд в Белград е решил, че има основания Цветан Василев да бъде екстрадиран в България, адвокатите му обжалват

| обновено на 06.03.15 в 14:34
Снимка: Николай Кръстев

Висшият съд в Белград е взел решение, че има основания издирваният от Интерпол банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Това потвърди Таня Коленшич – говорител на Висшия съд пред репортера на БНР Николай Кръстев. 

Очаква се решение от страна на Апелативния съд в сръбската столица, пред който адвокатите на банкера са внесли жалба, с която са обжалвали решението на Белградския висш съд.


Василев е със задочно обвинение от Българската прокуратура за присвояването на близо 206 милиона лева от КТБ. На 20-и юни 2014-а година БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на сръбската полиция в Белград на 16-и септември 2014-а, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Сръбският съд му наложи мярка "подписка" и му отне международния паспорт. Два дни след като се предаде в сръбската столица, българските власти изпратиха официално искане за екстрадицията му.

На 6-и ноември 2014-а година БНБ отне лиценза на КТБ, като се мотивира с отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, приключили на 20-и октомври. 

В края на януари заместник главният прокурор Борислав Сарафов изрази съмнение, че сръбските власти ще върнат банкера Цветан Василев в България, аргументирайки се с немалкия срок на забавяне.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев беше обявен за издирване от Интерпол след информацията, че банката е била източена. По искане на Върховната касационна прокуратура от централата на ул. "Гарибалди" беше изнесена колекция скъпи картини и културни ценности на Цветан Василев. 

Вчера 43-тото Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!