Обстановката в страната все още е усложнена

| обновено на 09.03.15 в 22:58
Снимка: Радостина Чернокова

Обстановката в страната след обилните валежи продължава да е усложнена.

Бедственото положение в Смолянска област остава. Над 120 селища в планинския регион поредна нощ са без електрозахранване. Все още близо 100 родопски селища са откъснати от света. Добрата новина, е че издирваният мъж от Кремене е открит жив и здрав, останал при стадото си. И сряда ще бъде неучебен ден за децата в областта.

Възстановено беше електрозахранването в Смолян, Пампорово, Чепеларе, Девин, Борино, Златоград и Доспат. В останалите общини Рудозем, Баните, Мадан и Неделино има проблем с тока във всички населени места. Мобилизирани са допълнителни екипи и извън областта за решаване на проблемите. За разчистване на пътищата е привлечена допълнителна техника, като целта е до утре вечер републиканската мрежа да бъде проходима, а след това усилията ще бъдат насочени към общинската пътна мрежа, каза областният управител Неделко Славов.

За да се запознае на място с обстановката, в Смолян пристигна министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков

Може да се каже, че от гледна точка на пътната обстановка област Смолян е в най-тежко положение. Но иначе по отношение на територията на цялата страна няма почти никаква промяна. А именно над 700 населени места са без електричество и това е всъщност най-големият проблем на територията на цялата страна. Това е свръхприоритет - осигуряване на електричество в близките дни за населените места, обясни Вучков.

Главен комисар Николай Николов, директор на "Противопожарна безопасност и защита на населението", каза, че в цялата страна в дежурните центрове няма информация за хора, чиито живот е пряко застрашен.

Инцидентите, които отработваме са десетки. Ако до още максимум 2 дни не пуснем тока на хората, всичко отива по дяволите, коментира Николов.

В сила остава бедственото положение в девет области и общини и в трънското село Ерул.

Аварийни екипи работят по разчистване на пътищата и възстановяването на прекъснатото електрозахранване в засегнатите от бедствието райони, съобщават от МВР.

В Пазарджишко и Пловдивско все още има населени места без ток и вода.

Снегът и лошото време взеха жертва в Кърджалийско - 65 годишен мъж, излязъл от дома си в петък по време на обилния снеговалеж. Днес тялото на Сабахатин Азис бе открито при разчистването на пътя за крумовградското село Горна кула.

Земеделски земи и стопански постройки бяха наводнени от придошлите води на река Тунджа, край Елхово. Очакванията са нивото й да остане високо и през следващите няколко дни.

Продължаващите валежи активизираха свлачище, което срути и наводни къщи във видинското село Симеоново.

Скална маса падна върху локомотива на бързия влак от Варна за София, в участъка между гарите Мездра -Юг и Зверино. Пострадали пътници. Движението на влаковете в района вече е възстановено.

От агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия", където поради възникнала повреда в захранването не работи осветлението на съоръжението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!