ГЕРБ и ДПС отиват на балотаж в Сърница

Снимка: БГНЕС

Кандидатите на ДПС и ГЕРБ за кметския пост в Сърница отиват на балотаж следващата неделя, потвърдиха от общинската избирателна комисия след вчерашния вот, в който взеха участие 75 на сто от избирателите. 

Неби Бозов ДПС получи 1415 гласа или 45,50% от гласовете, а Мустафа Аликанов от ГЕРБ – 944 гласа или 30,35%.

Според победителя в първия тур на изборите Неби Бозов ДПС е имало потенциал да стане първа политическа сила още тази неделя.

Преднината е много голяма пред нашите опоненти. Надявам се след една седмица да приключим, коментира Бозов.

Два дни преди изборите от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Мариана Георгиева обвини правителството, че не е включило новата община в управленските си планове, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева ѝ отне думата с мотива, че провежда предизборна агитация.

Според кандидата на ДПС за кмет на Сърница случилото се в парламента не е било скандал, а истина, която не е била призната от управляващите:

В последствие минаха в обяснителен режим, че все пак има такава грешка, макар и техническа. Все пак, когато има грешка, всеки трябва да си понесе отговорността, макар и грешката да е техническа.

Кандидатът на ГЕРБ Мустафа Аликанов е категоричен, че скандалът в парламента е оказал влияние върху жителите на Сърница:

Те направиха сценарии в парламента с госпожа Георгиева в деня, в който ние тук закривахме кампанията. Господин Местан беше в едно от заведенията и пуснаха, че едва ли не, че Сърница ще се върне отново към Велинград и че общината е била само на хартия. Това оказа влияние.

Председателят на Общинската избирателна комисия Аки Пехлеван обяви, че в първия местен парламент на Сърница влизат пет общински съветници от ДПС, четирима от ГЕРБ и двама от Реформаторския блок. Обработката на окончателните официални резултати е приключила в пет часа тази сутрин. За кандидата на ДПС Неби Бозов са гласували 1415 избиратели. Кандидатът на ГЕРБ Мустафа Аликанов е подкрепен от 946 души. За Кемал Тинев от Реформаторския блок са гласували 709 души (22,7%), а за Кемал Байрактар от "Нова алтернатива" 46 души – малко над 1%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!