Държавата отпуска допълнителни средства за засегнатите от снежното бедствие общини

Снимка: БГНЕС
В присъствието на кметовете от засегнатите общини от снежното бедствие премиерът Бойко Борисов обеща бързо да се отпуснат средства за направените допълнителни разходи по снегопочистването. Допълнителни средства ще получи и Агенция "Пътна инфраструктура".

Още днес правителството осигури 558 хиляди лева, за да се оборудват хеликоптерите на българската армия със спасително оборудване. Списъкът е одобрен лично от премиера Бойко Борисов, след като се оказало, че те не могат да участват ефективно в спасителни операции.

Обезщетение ще получат по облекчена процедура и собствениците на загиналите в бедствието животни. Към вчерашна дата са над 1800 в Кърджали и Смолян. 600 хиляди лева е държавната помощ.

Стойността на обезщетението е пазарната стойност по системата за агропазарна информация. За едно загинало говедо стойността е 1000 лева, за една загинала овца е 160 лева. В срок от 24 часа от подаване на заявлението на собственика на загиналото животно Фонд "Земеделие" е в готовност да ги разплати, обясни министър Десислава Танева.

Премиерът призова да се помогне на хората, които не могат да си попълнят заявленията.

Пред кметовете на пострадалите общини Борисов обеща още днес Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да отпусне пари за допълнителните разходи по снегопочистването.

За област Смолян за аварийно почистване на коритата в урбанизираните територии, в допълнение разходите, свързани с допълнително наемане на машини, плащане на доброволци, храна, гориво и привлечени сили за преодоляване на бедствието, заявената сума е 6 милиона 395 хиляди. За област Кърджали е 3 милиона 356 хиляди и за Пътната агенция за изпратените допълнителни машини по републиканските и общинските пътища, за укрепване на свлачища е 24 милиона лева
, обясни министър Лиляна Павлова.

С милиони ми се вдигат разходите. Влади Горанов само ми пише есемеси "Моля ви се, с Ананиев не ми харчете парите". Няма, коментира и Борисов.

Кметът на Кърджали Хасан Азис констатира, че бедствието в областта още не е свършило, тъй като започват свлачищни процеси.

Разбирам проблема, ама като е свлачище, не се строи къща там, обърна се към него премиерът.

Господин премиер, свлачището е нещо, което се случва, без ние да сме го знаели. Не знаем, че там е свлачище. Към настоящия момент ние сме подготвили наши проекти за близо 8 милиона лева за укрепване на свлачището в село Сипей, обясни кметът на Кърджали.

Освен наградените днес с парични награди медици, такива ще се отпуснат и на горски служители, както и на пожарникари и други държавни служители, които са участвали в преодоляването на бедствието, обеща премиерът Бойко Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!