9000 предприятия може да се възползват от ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Любен Петров съобщи за очакванията 9000 предприятия да бъдат подпомогнати с новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" до 2020 година, както и да се привлекат повече от 1 млрд. евро от частния сектор. Програмата беше одобрена от Брюксел преди дни.

Новата програма предвижда 3 милиарда лева за бизнеса, като повече от половин милиард от тях са конкретно за иновации. В края на тази година ще започне изпълнението на пилотна процедура с 40 милиона евро за иновации, съобщи Любен Петров:

Ще се подкрепят изключително дейности, попадащи в специфичните тематични области – мехатроника и чисти технологии, информационни и комуникационни технологии и информатика, индустрии за здравословен живот и биотехнологии. Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии, ресурсоефективни технологии и дигитални технологии.

Финансовата подкрепа по тази ос за предприятия и организации ще включва и "София тех парк", технологични центрове и клъстери, посочи още Любен Петров пред участниците в поредното издание на форума "Иновации и предприемачество".

Подробностите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!