Пътят Варвара-Велинград, затрупан от 3000 тона скали, продължава да бъде затворен

Снимка: БГНЕС

Продължава разчистването на свлачището в района на пътя Варвара-Велинград. За набелязването на мерки за обезопасяваве на района там пристигнаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров

3000 тона скална маса се е срутила на пътя Варвара-Велинград и в момента, с помощта на тежка, техника теренът се разчиства. Извършва се и обрушване на скалите, които са потенциална заплаха за нови срутвания, заяви министър Павлова и допълни:

Имаме активирани свлачища, срутища или пропадания на пътища на територията на няколко области - Благоевградска, Смолянска, Пазарджишка и Пловдивска област. На територията на цялата страна са над 1900 такива. Разчетите на анализа показват, който е правен от екипа ни със специалистите от БАН, че над 870 млн. лева са необходимите средства. От тях за спешни аварийно-укрепителни дейности са 570 млн. Това означава, че по-големият процент са вече критични и са в такова състояние, което не търпи отлагане. Това, което в момента обаче правим, е там, където е най-проблемно, там където е затворен пътят. Започваме с това да осигурим всички основни пътни артерии и направления да бъдат отворени за движение. В противен случай бихме създали откъснати населени места, без досег. А от тук нататък ще трябва да търсим по-дългосрочно решение. Един от вариантите е финансирането с европейски фондове по линията на програмата за „Околна среда“. За момента това е най-сигурният източник. Там предвидени ресурси са 19 млн. евро.

Очаква се пътят Варвара-Велинград да бъде отворен за движение събота през нощта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!