Опасения в Турция за строителството на АЕЦ заради финансовите проблеми на Русия

Снимка: Таня Харизанова

Строителството на първата турска атомна електроцентрала Мерсин Аккую ще се забави. Малка е вероятността тя да бъде готова преди 2022 г., макар че пускът бе заплануван за през 2019.

Според специалисти причина са финансовите проблеми на Русия, заради санкциите на ЕС и САЩ след анексирането на Крим. Твърди се, че Русия се затруднява да намира съдружници, особено след спада на руската рубла. Друга причина е и затягането на изискванията за сигурността на атомните централи.


В същото време турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Мерсин Аккую е приоритет за Турция и че трябва да бъде ускорен графикът.

Збавянето на строителството ще означава по-малко електроенергия за турската икономика, а също и че предварително уговорените цени за електроенергията няма да бъдат валидни, което ще създаде проблемиза Турция, която е зависима от вноса на енергия.

Турски източници цитират заместник-ръководителя на „Росатом Овързис“ Милко Ковачев, според когото проектът ще бъде завършен в срок,

Росатом, която строи първата турска атомна електроцентрала с 4 реактора с обща мощност 4 800 мегавата на стойност около 20 млрд. долара беше обещала да завърши строежа на първия реактор до 2019 г. Близо 6 млрд. долара трябва да плати руският строител на местните подизпълнители.

Росатом веднъж отложи пуска на първия реактор за 2020 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!