КТ “Подкрепа”: Фирми изпращат сезонни работници във Франция в нарушение на закона

Снимка: БГНЕС

Посреднически фирми за работа в чужбина изпращат сезонни работници във Франция в нарушение на трудовото законодателство, съобщиха от КТ "Подкрепа". Съвместно с френските синдикати тези фирми са установени. Наетите също сигнализират властите у нас, но проверките не установяват нарушения. По данни на френската страна, над 12 хиляди сънародници се наемат сезонно в сектора селско стопанство, но част от тях попадат в "сивия" сектор заради пропуски в законодателството.

Земеделският синдикат на "Подкрепа" разполага с данни за фирмата "Вади джоб" ЕООД, регистрирана в Сливен. Тя наема българи, командирова ги във Франция, първоначално в сферата на строителството, но ги прехвърля да работят във ферми в област Бретан. Като техен работодател декларира пред местните власти, че плаща минималната почасова ставка от 9,6 евро. На практика обаче плаща около 1,5 евро на час, защото прави удръжки за транспорт, храна, дневни и квартира. Така на месец един нает получава около 500 лева. Заплатите също се бавят, обясни Анелия Иванова, председател на синдиката. 

Сигналите са препратени до Главната инспекция по труда. Проверката по документи обаче не установява нарушения. Представител на френските синдикати, който е контактувал с нашите работници на място, допълва, че при официална работна седмица от 35 часа, българите работят по 70 часа. Местната фирма плаща и този извънреден труд на българската "Вади джоб", но парите не стигат до наетите командировани. По случая ще бъде сезирана и НАП за укриване на данъци и осигуровки. Френските синдикати подават преди  години и друг сигнал за родна фирма, която наема и праща работници за земеделието – "Хюмън Пауър". В момента същата няма лиценз за посредническа дейност, отговорили от Агенцията по заетостта. Френското посолство е запознато със ситуацията и следи развоя ѝ. Това декларира представителят на посолството Бастиен Еспиноса, който подкрепи усилията на синдикатите за решаване на проблема:

Франция играе водеща роля, що се отнася до насърчаването на мобилността, и по-специално борбата с нелегалния труд, и в тази позиция подкрепяме инициативата, която са подели синдикатите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!