Младежката безработица у нас намалява

| обновено на 08.04.15 в 11:55
Снимка: БГНЕС

Представители на бизнеса и институциите се събират на форум в подкрепа на младежката заетост. "Алианс за младежта" е една от програмите на бизнеса за осигуряване на стаж и работа на младите хора под 30 години. Програмата е подпомогнала повече от 5 хиляди младежи да намерят възможности за професионална реализация.

Младежката безработица у нас намалява, това показват данни на Министерството на труда и социалната политика. За една година, регистрираните младежи в бюрата по труда са намалели с 16 000.

Най-голямо е търсенето на работна сила в областта на бизнес услугите и на финансовите услуги, които осигуряват най-качествените и добре платени работни места. Перспективни са възможностите в образованието, IT - сектора и преработващата промишленост, казва Елка Димитрова от Министерството на труда и социалната политика:

Положителните тенденции на пазара на труда се отразяват добре и на младежите. В момента по първата схема младежка заетост с европейски средства тече назначаването на 8 хиляди младежи за стажуване и чиракуване в най-различни български предприятия в цялата страна.

През последната година безработните младежи са намалели до 16 на сто, а общият брой на безработните сред тях е 60 000. Около половината от участващите в стажантските програми остават на постоянно работно място, показва статистика на бизнеса. Александра Дренска и Гергана Йорданова, които получават своя шанс, разказват:

Човек, ако е достатъчно амбициозен, според мене, може да се справи където и да е. Изключително се радвам, че имам възможността да съм част от тази кампания и се надявам, разбира се, след това да имам възможността и да остана на работна позиция във фирмата.

Попаднах в компанията за 6-месечен стаж, след този 6-месечен стаж ми предложиха постоянна позиция и вече, може би около два месеца, съм на работа.

По европейската програма "Гаранция за младежта" до 2020-а година България ще разполага с 350 милиона лева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!