Цацаров внесе искане в КС за обявяване на противоконституционни текстове от държавния бюджет

Снимка: www.prb.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционни текстове от държавния бюджет. Според Цацаров разпоредбите, според които съдебната власт не може да получи допълнителни субсидии, ако има недостиг на средства, накърнява независимостта ѝ.

От Министерството на финансите заявиха за "Хоризонт", че ще се въздържат от коментар до произнасянето на съда.

В искането си главният прокурор Сотир Цацаров се позовава на тектовете от бюджетите от минали години, според които, ако неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт се компенсира от наличните средства от предходни години, а ако има недостиг - с допълнителна субсидия от държавния бюджет. Цитираните текстове са от бюджетите от 2010-а до 2013 г. Цацаров е категоричен, че с "изоставения" от предходните години подход, се накърнява независимостта на съдебната власт.  

Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение на кредите така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет, категоричен е главният прокурор.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!