Ръководителят на "Газпром" обсъди в Атина възможностите за съвместни енергийни проекти

Снимка: БГНЕС
Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обсъди в Атина възможностите за съвместни енергийни проекти. Той се срещна с гръцкия енергиен министър Панайотис Лафазанис , а след това и с премиера Алексис Ципрас.

Министерството на енергетиката в Атина съобщи, че е постигнато споразумение за съставяне на двустранна работна група по проучване на условията и възможностите за реализация на проекта "Турски поток". Трансфер на руски газ през Гърция за Европа е възможно само по принципите на европейското законодателство, коментираха министри от правителството.

Днешната среща между шефа на "Газпром" и министър Лафазанис уточни очакваната по-ниска цена за доставките на руски газ за Гърция. Двете страни не съобщиха, дали тема на разговорите е и приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА. "Газпром" не успя да приключи сделката миналата година поради несъгласие с някои условия, наложени от Европейската комисия. Процедурата по приватизация на гръцката газова компания стартира отново, като се очаква заявка за участие от Москва.

След Москва и Атина отрече тиражираната в медиите информация за предварително авансово плащане на 5 милиарда евро срещу бъдещи ползи от газовия проект.

Днес телевизионните емисии на гръцките медии отделиха специално внимание на утрешната среща в София на енергийните министри на Гърция, България и Румъния във връзка с изграждането на Вертикален газов коридор. Той ще свързва Комотини със Стара Загора с обем до 5 милиарда кубически метра природен газ на година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!