Над 170 жени преминаха профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян

Снимка: Радостина Чернокова

Над 170 жени преминаха профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян. Кампанията под наслов „Всичко зависи от теб”, се осъществи със съдействието на д-р Даниела Дариткова - председател на парламентарната здравна комисия.

В продължение на два дни онколозите д-р Панайот Торнев и д-р Мария Димитрова преглеждаха безплатно за опасното заболяване. Специалистите са открили карценом на 65-годишна жена, фиброаденоми на две, липоми на три, мастопатии на 51 и кисти на 20 жени. По думите на д-р Торнев  жеинте вече се ориентират към профилактичните прегледи, обръщат внимание дали имат видима промяна на млечните жлези. Той посъветва дамите над 45 години да си правят мамография през 2 години, а по-младите жени поне веднъж годишно ехографско изследване.

Това  е втората кампания, организирана от д-р Даниела Дариткова. Още в първите два-три дни, когато стартирала кампанията, са били изчерпани часовете и затова в най-скоро време ще бъде организирана още една, за да може тези, които не са успели да се прегледат да го направят. По думите на д-р Дариткова профилактиката е по-евтина и ефективна от всяко лечение.

Тя напомня, че има възможност за профилактични прегледи на млечните жлези на жените над 50 години по пакета, осигурен от НЗОК, и препоръча всички жени да се възползват от тази възможност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!