Празнична заря в Плиска по повод 1150 години от покръстването

| обновено на 01.05.15 в 21:37

Започва отбелязването на още една историческа годишнина - 1150 години от покръстването на българския народ. Тази вечер на площада в град Плиска, който носи името на "Свети цар Борис Първи" е организирана празнична заря.

На площада, между хилядите гости от цялата страна беше и строителят на паметника на цар Борис. Това е офицер от резерва пол. Кольо Георгиев. Това е първият паметник, който той е построил след пенсионирането си, а след това е направил още 15 - у нас и в Македония. Между паметниците, с които е гордее, са и военният в Омуртаг, този в Свиленград, българското военно гробище в Ново село, Македония. Но особено горд е вече с изградената част на олтара на голямата базилика в Плиска. По този повод той каза: 

Най-голямата църква в Европа, голямата базилика, под ръководството на г-н Божидар Димитров, сме възстановили в горната страна, на около 12 метра, с основите и настилката, която сме направили. Вярваме, че ще продължим и да покажем на Европа, че е най-голямата.

По-рано днес петима свещеници от Варна и Шумен кръстиха 11 деца в голямата базилика в Плиска, като най-малката сред тях е двумесечната Елена.

Утре тържествата продължават в Плиска, където главата на Българската православна църква, патриарх Неофит ще отслужи тричасова Света литургия в съслужение с представители на останалите поместни православни църкви.

След патриаршеската служба ще бъдат връчени ордени на премиера Бойко Борисов - на името на Свети цар Борис Първи Михаил, както и на Симеон Сакскобургготски - на името на Свети Иван Рилски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!