Протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт продължава

| обновено на 12.05.15 в 16:00
Втори ден продължава протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт, които не са съгласни с наложените им 16 процента съкращения. Протестът трябваше да се състои на международния път за Румъния, но полицията не позволи на хората да стъпят на него и те протестираха на отсечката към Института.

Синдикатите посочват, че когато става дума за 16% съкращение, всъщност трябва да се влезе в процедура на масови уволнения, а това изисква друг тип преговори, каквито не са започнали. Хората настояват за самостоятелност и автономност, защото според тях Институтът е печеливш и може да се издържа сам, а в момента няма пари за заплати и гориво. Електроразпределителното дружество дори е изпратило предупреждение, че токът ще бъде спрян заради неплатени сметки.

Хората все още нямат отговор на изпратеното преди десет дни писмо до президента, премиера и министъра на земеделието. Вчера те поискаха оставката на председателя на Селскостопанската академия Тотка Трифонова и министър Десислава Танева.

По-късно Трифонова дойде на протеста и беше посрещната с освирквания и скандирания "Оставка".

Ако селскостопанската академия е птица, вие  режете едно крило от Добруджанския земеделски институт, извика недоволна служителка. .

Председателят на Селскостопанската академия обеща среща и отговор на въпросите им. Минути по-късно обаче  стана ясно, че директорът на Добруджанския земеделски институт е наредил служителите да отидат по работните си места, защото не спазват трудовата дисциплина и че срещата с Тотка Трифонова ще бъде само с него, с ръководството и ръководителите на научните звена. Това накара недоволните да окупират фойето и стълбищата и в момента те са пред залата, където се провеждат разговорите. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!