В сряда ще бъде внесен законопроектът за промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Законопроектът с промените в Конституцията ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание в сряда, стана ясно след приключилите консултации в рамките на парламента между политическите сили от управляващото мнозинство. Мандатът на Висшия съдебен съвет ще се намали от 5 на 4 години. Висшият съдебен съвет ще се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска. Oколо това са се обединили по време на консултациите за промени в Конституцията ГЕРБ, Реформаторскияt блок и Патриотичният фронт.

След близо четири часа има по-оптимистични новини по сближаване на позициите. Прецизирани са различни предложения, като е възприето предложението на "Реформаторите" за по-голяма отчетност на главния прокурор при обществено значими проблеми, когато това е поискано от парламента, съобщи депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Няма конституционен проблем, че обикновено Народно събрание може да извърши тези промени по начина, по който са предложени, с разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които самостоятелно да работят, обясни Славов.

Не е внесено предложението на реформаторите за импийчмънт на главния прокурор, но това се очаква да бъде направено между двете четения. Висшият съдебен съвет най-вероятно ще управлява имуществото на съдебната система. Остава 11 от членовете на Висшия съдебен съвет да се избират от квотата на Народното събрание, информира председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Поставихме въпроса за това доколко е възможно министърът на правосъдието да председателства двете колегии и пленума, каза след срещата съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Позицията на АБВ е различна. Те са за задължително свикване на Велико Народно събрание, против са пленумът да не взима абсолютно всички решения, както и не искат разделяне на ВСС на две колегии.

ГЕРБ може да замени АБВ с депутатите от Български демократичен център за подкрепа на поправките в основния закон, стана ясно след консултациите днес. БДЦ единствени от опозицията са били поканени на срещата.

За да бъде внесен законопроектът за промяна на Конституцията, са необходими подписите на 60 народни представители. Подписите започват да се събират във вторник. Очаква се в сряда законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!