След 6 века прекъсване беше отслужена литургия в църквата “Свето Възнесение Господне“ в “Царевец“

Снимка: Катя Чорова

След шест века прекъсване в четвъртък във Велико Търново за пръв път беше отслужена архиерейска Света литургия за храмовия празник на Патриаршеската църква “Свето Възнесение Господне“ в средновековната крепост “Царевец“.

Църквата "Свето Възнесение Господне", в която са служили 14 средновековни български патриарси, е възстановена през 1985-а година и превърната в музей. Тя не е осветена, а стенописите са светски и затова в нея не се провеждаха богослужения. Днес обаче Светата литургия за храмовия празник оглави Знеполският епископ Арсений, а литургичните песнопения изпълни Пловдивският митрополитски хор.

Общинският съветник от Велико Търново Николай Николов съобщи, че предстои от Министерския съвет да бъде поискано държавата да върне на Българската православна църква Патриаршеския храм на "Царевец" и той да стане действащ. По думите му към това искане ще бъдат приложени гражданска подписка и решения на институции:

Това са решения на Общинския съвет във Велико Търново и на Академичния съвет на Великотърновския университет, както и подкрепа от Аристотеловия университет в Солун и от българския манастир в Атон. Аз мисля, че държавата ще вземе решение този храм да бъде място за богослужения, допълни Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!