Най-много зрелостници се явяват на матура по биология

Днес се провежда и Националното външно оценяване по математика за седмокласници

| обновено на 22.05.15 в 10:23
Снимка: БГНЕС

Дванайсетокласниците ще се явят на втората задължителна матура – по избран от тях предмет. Изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.

Най-много зрелостници, над 17 хиляди, са решили да се явят на изпит по биология. Втората предпочетена матура е по география, на трето място е тази по английски език.

Изтеглен беше ВАРИАНТ 1 от два възможни. Той важи за всички 13 предмета, между които зрелостниците са избирали. Изпитът започна в 8:00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

Министърът на образованието Тодор Танев каза, че е поискал за днешния изпит да бъдат заглушени мобилните телефони в сградата на министерството, но му е обяснено, че това не може да се направи, защото ведомството се намира до президентството.

В 10:00 часа започна Националното външно оценяване по математика за седмокласници. Изтеглен беше ВАРИАНТ 3 за изпита от три възможни. Изпитът се състои от два модула. Първият продължава един час и е задължителен за всички. Той носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва, като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, е с продължителност 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!