Диск с хорови песни на Петър Крумов ще достигне български хорове и диригенти в чужбина

Българската гимназия в Болград, българските читалища и културни центрове в Бесарабия, български хорове и диригенти в чужбина ще получат най-новия авторски диск с хорови песни по музика на добричкия композитор Петър Крумов.

Компактдискът включва 18 песни в изпълнение на самодейните добрички хорове - "Добруджански звуци", Хор на учителките и дамска формация "Мистика". И на трите състава диригентите са жени. Петър Крумов оцения тяхната работа като съавторство.

Техният труд не е толкова да се разучи една партитура - това е най-елементарният момент, колкото в онзи момент, който се нарича съавторство. Тъй като един диригент внася, допринася, доразвива това, което авторът е могъл да каже или което дори не е могъл да каже. Хор "Добруджански звуци" се представи от двете, според мен, най-добрите си солистки Калина Великова и Ваня Ованесян, което внесе по-разнообразен лъх в звученето на целия компактдиск, смята Крумов.

По-голямата част от песните са по стихове на добруджанските поети Дора Габе, Драгни Драгнев, Кольо Чалъков. Вече има идея партитурите на произведенията, включени в диска, да бъдат издадени в сборник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!