Общностен център в подкрепа за родителската активност откриха в Сливен

Общностен център „Опора” - подкрепа за родителска активност, беше открит днес от кмета на Сливен.

В сградата - филиал на целодневната детска градина „Теменуга”, се  предлагат 14 социални услуги за ранно детско развитие по програма, управлявана от социалното министерство.

Дългогодишният проект "Опора", общностна подкрепа за родителска активност, е финансиран с два и половина милиона лева от Световната банка, по национална програма за социално включване.

Тук работят 20 специалисти по различни интегрирани социални услуги, посочи Делян Стойков, началник на общинския отдел "Социални дейности и здравеопазване".

Общностният център е обединеното наименование на пакет от 14 различни социални услуги, насочени към подкрепа за лица в ранна детска възраст от 0 до 7 години, които рядко имат възможност да попаднат в традиционната мрежа от услуги. Една от много важните услуги е Център за ранна интервенция на лица с увреждания, което за община Сливен не е изключително голям проблем. Имаме възможност да развиваме услуги, които са насочени основно към превенция на изоставени, когато става въпрос за деца от 0 до тригодишна възраст. Насочена е не само към децата, а и към семействата на децата. Другата голяма група услуги в рамките на общностния център са услугите, свързани с повишаване готовност за училищно образование. Децата от 4 до 7-годишна възраст и техните семейства.

Услугите, от които децата от община Сливен имат остра нужда, са мобилни.

Това е проект, който обхваща 18 населени места, в които ние сме идентифицирали най-големи рискове, по отношение на малцинства, нива на образование, раждаемост. Всяка една от услугите има мобилен елемент. Екипът на общностния център почти ежедневно пътува до и от различни населени места, по различни случаи.

Осигурена е 5-годишна устойчивост на развитието на общностния център, който ще продължи да съществува и след приключването на проекта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!