Д-р Теодор Замфиров:

Възможно е у нас да бъдат изследвани гени на ембрион, заченат ин витро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България има технологична готовност да бъдат изследвани гени на ембрион, заченат ин витро, за да се разбере дали има генетичен дефект, предразполагащ към развитие на рак. Д-р Теодор Замфиров посочи, че генетичният анализ е важен и може да бъде в помощ при избора на правилно лечение и проследяване на заболяването:

Може да проверим какви са генетичните дефекти, които доказано водят до рак, особено при рак на гърдата. Ако жената носи този дефект и иска да го прекъсне в своето поколение, то е възможно в момента тя да отиде на ин витро процедура. Там да се премине към изкуствено оплождане на нейните си яйцеклетки, от които се образуват няколко ембриона. Технологията позволява да се огледат генетичните изменения, ако те съществуват, и да се подбере такъв ембрион, който не носи дефект, който е установен при майката. Това е възможно да се направи.

Има критерии, на които трябва да се отговори дали едно раково заболяване не е фамилно и когато има такава анамнеза за фамилност, тогава се прибягва до генетични изследвания, за да може да се види кой точно ген е с мутации, които са онаследяеми в поколенията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!