Общински съвет спря разкопките в местността Славната канара край с. Дебрене

Снимка: БТА

Археологическите разкопки в местността Славната канара край село Дебрене са пред провал, след като Общинският съвет на Добричката община отхвърли решението на общинската комисия за отпускане на 22 хиляди лева. Освен разкопките, които трябваше да започнат днес, се отлага и планираният стаж на студенти по археология.

Миналата година разкопките спасиха крепостта от иманяри. Археолозите откриха най-голямото монетно съкровище в Добричко. Тази година общинската комисия гласува 22 хиляди лева за разкопки и довършване на обекта. На заседание на Общинския съвет обаче това решение беше отхвърлено, обясни директорът на музея Костадин КостадиновГласуването беше девет "за" и десет "въздържали се".

Костадинов коментира и социалната страна на проекта за разкопки: Ако бъде осъществен, ще открие поне десет работни места на територията на селата Стожер и Дебрене за три месеца.

Всички иманяри знаят какво намерихме в крепостта, затова амбицията ни е да приключим обекта, каза Костадинов и допълни: Ако обаче не го приключим, мога да ви уверя, че иманярите ще го унищожат.

Обектът е почистен и подготвен за разкопки. Договорен е и стажът на студенти по археология. На 25-и юни съдбата на Славната канара отново е в дневния ред на Общинския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!